Η Παγκόσμια ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2016 καλεί τους ανθρώπους να «Υπερασπιστούν τα Δικαιώματα Κάποιου Σήμερα», μια υπενθύμιση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Το μήνυμα, όμως, δεν είναι αρκετό.
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Zeid Ra’ad Al Hussein αναφέρει: «Ήρθε η ώρα για τον καθένα από εμάς να υποστηρίξουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν υπάρχει καμία ενέργεια που είναι πολύ μικρή: όπου κι αν βρίσκεστε, μπορείτε να κάνετε τη διαφορά. Μαζί, ας πάρουμε θέση για περισσότερη ανθρωπιά ».

Οι ψυχολόγοι και οι οργανώσεις τους μπορούν να κάνουν μια πραγματική διαφορά για την ανθρωπότητα. Με τη γνώση, την εμπειρία και τις δεξιότητες, οι ψυχολόγοι έχουν την υποχρέωση να βοηθήσουν στην προστασία των ανθρώπων από τις διακρίσεις, τη ρητορική μίσους και τον αποκλεισμό. Μπορούν και πρέπει να τους ενθαρρύνουν να ξαναβρούν την ταυτότητα και την αξιοπρέπειά τους, να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα τους και να βρουν τη θέση τους στις κοινωνίες μας.