18-19 Νοεμβρίου 2017 (Σάββατο και Κυριακή)

10:00-15:00

Λευκωσία

Περιγραφή και στόχοι:

Πολλοί είναι οι λόγοι που θα οδηγήσουν τελικά ένα ζευγάρι σε θεραπεία. Μπορεί να υφίστανται συχνοί και έντονοι τσακωμοί, να υπάρχει έλλειψη εγγύτητας μεταξύ των συντρόφων, απουσία ικανοποίησης του ενός από τον άλλον, προβλήματα στην επικοινωνία ανάμεσά τους, σεξουαλικά προβλήματα. Μπορεί, επίσης, να ζητήσουν θεραπεία για συμπτώματα όπως το άγχος και η κατάθλιψη, ή για δυσκολίες σχετικές με το παιδί τους, ενώ το υποβόσκον πρόβλημα αφορά στη σχέση τους (Craighead, Craighead, Kazdin, Mahoney, 1994).

Η Γνωσιακή-Συμπεριφορική θεραπεία (ΓΣΘ) από την εποχή του Ellis (1962) και του Stuart (1969) ασχολείται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ζευγάρια. Τα τελευταία χρόνια είτε αυτόνομα ή ως μια μορφή παρέμβασης που έχει επηρεαστεί σημαντικά από άλλες θεραπείες έχει αποδειχτεί ως μια αποτελεσματική θεραπεία (Datillio & Epstein, 2003). Στo σεμινάριο θα παρουσιαστούν πέρα από τα σημερινά θεωρητικά μοντέλα, μια σειρά από ειδικές συμπεριφοριστικές αρχές και τεχνικές της θεραπείας ζεύγους όπως η αρχή της συνεργασίας, ο εντοπισμός και η αναγνώριση μοτίβων αρνητικής αλληλεπίδρασης, η τεχνική της αύξησης των θετικών σημείων στη σχέση, η άσκηση στην επικοινωνία και η επίλυση προβλημάτων. Το σεμινάριο θα έχει διαδραστικό χαρακτήρα, ενώ θα παρουσιαστεί βιντεοσκοπημένη συνεδρία θεραπείας ζεύγους. Παράλληλα, θα συνδεθεί η ΓΣΘ ζεύγους με την ΓΣΘ οικογένειας, μιας και οι αρχές και παρεμβάσεις είναι αρκετά κοινές.

 

Στόχος του σεμιναρίου είναι να εισάγει τους συμμετέχοντες στις θεωρητικές αρχές της ΓΣΘ ζεύγους και Οικογένειας, καθώς και το πώς εφαρμόζεται καταδεικνύοντας τις βασικότερες τεχνικές της.

 

Στο τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα γνωρίζουν:

  • τις αρχές της ΓΣΘ ζεύγους
  • τις αρχές και δεξιότητες επικοινωνίας
  • τα βασικά εργαλεία της ΓΣΘ
  • τις τεχνικές της ΓΣΘ, έτσι όπως εφαρμόζονται στη ΓΣΘ ζεύγους και οικογένειας

 

Εισηγήτρια: Η Ντιάνα Χαρίλα είναι Ψυχολόγος- Δρ. Κλινικής Ψυχολογίας .

Σπούδασε Ψυχολογία και Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Sir George  Concordia στο Μόντρεαλ του Καναδά  (1981-1985) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην Κλινική Ψυχολογία (1987-1991). To 2005 έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα στην Κλινική Ψυχολογία από τον Τομέα Ψυχολογίας, του τμήματος ΦΠΨ, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2008 έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Κλινική Εποπτεία από τον Τομέα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Sheffield στην Αγγλία.

Από το 1993 έως το 2014, εργάστηκε στο Εργαστήριο Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ως Ψυχολόγος.  Από τον Ιούνιο 2014 είναι μέλος Εργαστηριακού-Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π ) με αυτοδύναμη διδασκαλία, στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ. Από το ακαδημαϊκό έτος 1997-98 συνεργάζεται με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Κλινική Ψυχολογία, του Τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ ως επόπτρια μεταπτυχιακών σπουδαστών και από το 2006-07 ως διδάσκουσα.

Είναι  εκπαιδεύτρια και επόπτρια στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Θεραπεία στην Εταιρεία Γνωσιακών-Συμπεριφοριστικών Σπουδών.

Έχει πάρει μέρος ως εκπαιδεύτρια σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα.  Έχει συμμετάσχει με δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και σε συλλογικές επιστημονικές εκδόσεις, ενώ είναι συν-συγγραφέας βιβλίων, όπως “Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής. Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Προσέγγιση” (Εκδόσεις Πεδίο), “Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία Διαταραχών Προσωπικότητας: Θεωρία και Κλινική Πράξη” (Εκδόσεις ΙΕΘΣ)  κα.

Επίσης, έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε δεκάδες συνέδρια και ημερίδες, καθώς και στις επιστημονικές και οργανωτικές επιτροπές συνεδρίων και ημερίδων.

Είναι μέλος: του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς και της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς, μέλος της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ), της FEDORA- Psyche, της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Σεξουαλικής Συμπεριφοράς του Ανθρώπου και των Διαφυλικών Σχέσεων και του Πανελλήνιου Ψυχολογικού Συλλόγου.

 

Σε ποιους απευθύνεται:

  • Εφαρμοσμένους Ψυχολόγους
  • Επαγγελματίες Ψυχιάτρους
  • Μεταπτυχιακούς φοιτητές εφαρμοσμένων προγραμμάτων Ψυχολογίας

 

Συμμετοχή: Ο αριθμός των συμμετεχόντων στις εξειδικευμένες καταρτίσεις είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 11 Νοεμβρίου 2017 (ακολουθεί Φόρμα Εγγραφής).

Χώρος: Λευκωσία – θα σταλούν πληροφορίες αργότερα

Κόστος:

Μη τακτικά μέλη του ΣΨΚ: 60 ευρώ

Τακτικά Μέλη του ΣΨΚ: 80 ευρώ

Μη μέλη του ΣΨΚ: 110 Ευρώ

Στην τιμή περιλαμβάνεται καφές και ελαφριά σνακ. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί εκπαιδευτικό υλικό με στόχο την πρακτική εφαρμογή και σχετική βιβλιογραφία, ενώ με την ολοκλήρωση  των καταρτίσεων θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης από το Σύνδεσμο Ψυχολόγων Κύπρου.

Πρόγραμμα:

Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2017, 10:00-15:00
10.00-11.30 – Εισαγωγή

– Παρουσίαση κύριων επιρροών

– Ανάπτυξη Οικογένειας

11.30-11.45 Διάλειμμα
11.45-13.15 Αρχές και δεξιότητες επικοινωνίας στα ζευγάρια
13.15-13.30 Διάλειμμα
13.30-15.00 Ανάπτυξη ζεύγους και οικογένειας

Αρχές ΓΣΘ

Κυριακή, 19 Νοεμβρίου, 10:00-15:00
10.00-11.30 Τεχνικές ΓΣΘ σε ζευγάρια
11.30-11.45 Διάλειμμα
11.45-13.15 Παρουσίαση βίντεο συνεδρίας με ζευγάρια
13.15-13.30 Διάλειμμα
13.30-15.00 Ανάλυση περιστατικού

 

Εγγραφή:

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 11 Νοεμβρίου 2017, συμπληρώνοντας την αίτηση και στέλνοντας την απόδειξη πληρωμής σας στο secretary@cypsa.org.cy

Οι πληρωμές μπορούν να γίνονται μέσω τραπεζικής μεταφοράς

Αίτηση Εγγραφής (.doc)