Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017
9:00 – 15:30
Πανεπιστήμιο Κύπρου, Αγλαντζιά, Αίθουσα 002, ΧΩΔ 01

Περιγραφή:

Η παιγνιοθεραπεία στοχεύει στην παροχή μιας αποτελεσματικής και μη παρεμβατικής προσέγγισης στη θεραπευτική εργασία με παιδιά και εφήβους. Παρέχει ένα ασφαλές και εμπιστευτικό περιβάλλον στο οποίο τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να εκφράσουν και να διερευνήσουν ελεύθερα τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους.
Η προσέγγιση της παιγνιοθεραπείας βασίζεται στις αρχές της μη κατευθυνόμενης ψυχοθεραπείας που αναπτύχθηκε στη Βόρεια Αμερική από τον Carl Rogers και προσαρμόστηκε στην παιγνιοθεραπεία από τη Virginia Axline, γνωστή για το βιβλίο της «Dibs – In Search of Self».

Στην παιγνιοθεραπεία, τα παιδιά μπορούν να εξερευνήσουν ανησυχίες, προβληματισμούς, σκέψεις και συναισθήματα μέσα από διάφορες μορφές παιχνιδιού (δραματικό παιχνίδι, play-doh, ζωγραφική, παιχνίδι με άμμο, ιστορίες και άλλα). Αυτές είναι μη απειλητικές προσεγγίσεις σε αντίθεση με την άμεση προφορική επικοινωνία. Όπως παίζει το παιδί, ο θεραπευτής αρχίζει να αναγνωρίζει θέματα και μοτίβα και αντιμετωπίζει θέματα που είναι σημαντικά για το παιδί. Το παιδί μαθαίνει επίσης να επιλύει προβλήματα και να είναι πιο σίγουρο για τις ικανότητές του καθώς και για τη λεκτική έκφραση συναισθημάτων / ανησυχιών.

Εισηγήτρια:

Μαρία Περδικογιάννη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Child Play therapist

Η Μαρία Περδικογιάννη είναι Λέκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας από το 2012 και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για άλλα 5 χρόνια. Διδάσκει δεξιότητες επικοινωνίας και ψυχολογία σε φοιτητές σε τρία προγράμματα της Ιατρικής Σχολής.
Εργάζεται ψυχοθεραπευτικά για πάνω από 20 χρόνια με ενήλικες, παιδιά και οικογένειες και ως play therapist από το 1996. Έχει εκτεταμένη εμπειρία στη συνεργασία με τους γονείς για τη διαχείριση συμπεριφοράς και άλλα θέματα. Εργάζεται πάνω από 10 χρόνια με άτομα με διάφορες διανοητικές αναπηρίες και με κακοποιημένα παιδιά, ενώ είναι εξωτερικός συνεργάτης του Συλλόγου για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια από το 2006. Είναι επόπτρια παιγνιοθεραπείας για το Play Therapy Program για το APAC (Academy of Play and Child Psychotherapy) από το 2007.

Σε ποιους απευθύνεται το εργαστήριο:

  • Εφαρμοσμένους Ειδικούς Ψυχολόγους
  • Μεταπτυχιακούς φοιτητές εφαρμοσμένων προγραμμάτων Ψυχολογίας

Συμμετοχή: Ο αριθμός των συμμετεχόντων στις εξειδικευμένες καταρτίσεις είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 29 Νοεμβρίου 2017.

Κόστος:
Μη τακτικά & Τακτικά Μέλη του ΣΨΚ: 50 ευρώ
Μη μέλη του ΣΨΚ: 80 Ευρώ

Στην τιμή περιλαμβάνεται καφές και ελαφριά σνακ. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί εκπαιδευτικό υλικό με στόχο την πρακτική εφαρμογή και σχετική βιβλιογραφία, ενώ με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης από το Σύνδεσμο Ψυχολόγων Κύπρου.

 

Πληροφορίες και Φόρμα Εγγραφής.