Πτυχίο στην Ψυχολογία

[et_pb_section fullwidth=”on” specialty=”off” transparent_background=”off” background_color=”#1ca600″ allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off”][et_pb_fullwidth_header admin_label=”Κεφαλίδα πλήρους πλάτους” title=”Πτυχίο στην Ψυχολογία” background_layout=”dark” text_orientation=”left” /][/et_pb_section][et_pb_section fullwidth=”off” specialty=”off”][et_pb_row][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Κείμενο”]

Το πρώτο βήμα στην ψυχολογία είναι ένα πτυχίο. Συνήθως Bachelor of Science (B.Sc.) ή Bachelor of Arts (B.A.).

Πολλές φορές μπορεί να έχεις την ευκαιρία να συνδυάσεις το πτυχίο σου με ένα άλλο δευτερεύον τίτλο (minor). Αυτό, μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία για να μελετήσεις την ψυχολογία παράλληλα με κάτι άλλο που σε ενδιαφέρει ή να αξιοποιήσεις τον κύριο τίτλο του πτυχίου σου (την ψυχολογία) ενδυναμώνοντας τον με ένα δευτερεύον πρόγραμμα για να σε βοηθήσει στην διαδικασία ανεύρεσης εργασίας. Είναι σημαντικό όμως να ξέρεις ότι η Ψυχολογία πρέπει να είναι κύριος τίτλος του πτυχίου διότι αλλιώς μπορεί να σου αποκλείεται η είσοδος σε κάποια μεταπτυχιακά προγράμματα.

Ένα πτυχίο στη Ψυχολογία, από αναγνωρισμένο σώμα, σου επιτρέπει την εγγραφή στο Μητρώο Πτυχιούχων Ψυχολόγων Κύπρου αλλά και την αξιοποίησή του στην αγορά εργασίας. Σε ετοιμάζει για να εργαστείς σε θέσεις που έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο, την επικοινωνία, που απαιτούν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων κ.α.

ΑΛΛΆ, το πτυχίο στη Ψυχολογία ΔΕΝ σε καθιστά Επαγγελματία Ψυχολόγο

Τι συμπεριλαμβάνει ένα Πτυχίο στην Ψυχολογία;

Τα προγράμματα Ψυχολογίας διαφέρουν από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο. Είναι όμως σχεδόν βέβαιο ότι θα εκπαιδευτείς σε θέματα:

  • Ψυχοβιολογίας (πως λειτουργεί ο εγγέφαλος, πως επιρεάζεται από τα φάρμακα, από ορμώνες, από διαταραχές)
  • Γνωστικής Ψυχολογίας (πως λειτουργεί η μνήμη, η αντίληψη, η ομιλία, η κατανόηση)
  • Αναπτυξιακής Ψυχολογία (φυσική και ψυχολογική ανάπτυξη από την εμβρυική ηλικία μέχρι και τα γεράματα)
  • Κοινωνικής Ψυχολογίας (πως η ανθρώπινη συμπεριφορά επιρεάζεται από το περιβάλλον)
  • Ψυχολογίας της Προσωπικότητας (πως διαφέρουν οι άνθρωποι σε ψυχολογικό επίπεδο και πως μπορούμε να αξιολογήσουμε αυτές τις διαφορές)
  • Ερευνητικών Δεξιοτήτων (πως ερευνούμε θέματα ψυχολογίας, μεθοδολογικά, στατιστικά)

Το Πτυχίο, ως εργαλείο για την αγορά εργασίας

Η Ψυχολογία είναι χρήσιμη για πολλές θέσεις εργασίας. Σου δίνει εργαλεία που μπορούν αξιοποιηθούν από διάφορους κλάδους που ίσως να μην είναι μέρος της ψυχολογίας.

Δεξιότητες αυτογνωσίας, επικοινωνίας, επίλυσης προβλημάτων, στατιστικού χειρισμού δεδομένων, οργάνωσης, ομαδικής δουλειάς.

Μπορείς ακόμα να χρησιμοποιήσεις το Πτυχίο στη Ψυχολογία για να συνεχίσεις τις σπουδές σου σε ένα κλάδο διαφορετικό όπως η Διαχείριση Προσωπικού, το Marketing, η Εκπαίδευση.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_sidebar admin_label=”Πλαϊνή γραμμή” orientation=”left” area=”et_pb_widget_area_1″ background_layout=”light” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Η ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ψυχολόγων είναι υπό ενεργή ανάπτυξη κατά τον μήνα Ιανουάριο. Αν εντοπίσετε δυσκολίες στη χρήση ή προβλήματα, ενημερώστε μας στο info@cypsa.org.cy.